Veľkosť obrazovky závisí od vzdialenosti, z ktorej filmy sledujete, ale aj od samotného rozlíšenia televízie. Nezabúdajte ani na kvalitu sedacieho nábytku.

Neoddeliteľnou súčasťou obývačiek vo väčšine slovenských domácností je televízia. Spoločne so sedacou súpravou tvorí centrum obývacej miestnosti. Práve preto nám často v našich predajniach kladiete otázku, aká má byť vzdialenosť sedacieho nábytku od obrazovky. Odpoveď na ňu nie je úplne jednoznačná vzhľadom na to, že pre rozdielne rozlíšenie televízií sa odporúčaná vzdialenosť líši. Pozreli sme sa teda do najrôznejších zdrojov a rozhodli sme sa vám aspoň čiastočne s touto dilemou pomôcť.

 

Domáce kino nie je pre každého

Plochá a čo najväčšia obrazovka, to je v súčasnosti veľmi častá požiadavka. A prečo nie, veľké televízie už nie sú nič zvláštne a aj cenovo sú čím ďalej dostupnejšie. Ľudia si tak pod vidinou domáceho kina kupujú čo najväčšie obrazovky a až doma zisťujú, že nie všetkým členom domácnosti to vyhovuje a že sa na ne nedá pozerať. Môže za to veľkosť samotnej obývačky, respektíve vzdialenosť sedacieho nábytku od obrazovky. Nesprávne umiestnenie a veľkosť televízora môžu spôsobovať bolesti očí, hlavy alebo dokonca aj chrbta.

Televízia býva často neoddeliteľnou súčasťou českých a slovenských domácností, ako to môžete vidieť aj na fotografii od našich klientov. Zdroj: Archív Sedačky Phase

Aby ste sa vyhli nepríjemným pocitom alebo dokonca zdravotným problémom, kúpu televízora si poriadne premyslite. Pred návštevou obchodu si precízne zmerajte aspoň vzdialenosť televízneho stolíka od sedačky. Ak by ste totiž umiestnili veľkú televíziu príliš blízko kresiel, môže sa vám ľahko stať, že uvidíte jednotlivé pixely obrazu. Pokiaľ si, naopak, zaobstaráte malú televíziu a umiestnite ju príliš ďaleko, jednotlivé detaily neuvidíte a len ťažko oceníte kvalitu televízora.

 

Vypočítajte si ideálnu vzdialenosť

V českom spotrebiteľskom časopise dTest pozorovaním laikov a odborníkov zistili, že ideálna vzdialenosť je približne tri krát uhlopriečka obrazovky. Ak to bolo menej, ľudia mali tendenciu si odsadávať ďalej alebo uviedli, že mali pri sledovaní televízie skľučujúci pocit.
V súčasnosti už nevyberáme len veľkosť televízie, ale aj kvalitu obrazovky – HD, Full HD či Ultra HD televízie. Ideálna vzdialenosť sa tak mení aj s kvalitou obrazovky. Vypočítať si ju môžete podľa nasledujúcej tabuľky s údajmi, ktoré v jednom zo svojich článkov poskytla spoločnosť TLC, ktorá televízory vyrába.

 

Rozlíšenie televízie HD televízia (1366 x 768) Full HD televízia (1920 x 1080) Ultra HD televízia (3840 x 2160)
Odporúčaná vzdialenosť 3,9 x uhlopriečka obrazovky 2,6 x uhlopriečka obrazovky 1,3 x uhlopriečka obrazovky


Vďaka tejto pomôcke si môžete vypočítať ideálnu vzdialenosť medzi televízorom a sedacím nábytkom. Zdroj údajov: www.tlc.eu

 

A ak sa vám nechce počítať, alebo ešte neviete, akú televíziu si máte kúpiť, ale poznáte vzdialenosť medzi sedačkou a miestom, kde bude televízor stáť, ideálnu veľkosť uhlopriečky zistíte v tejto tabuľke.

Vzdialenosť, z ktorej sa pozeráte na televíziu Odporúčaná veľkosť uhlopriečky
HD televízia  (1366 x 768) Full HD televízia (1920 x 1080) Ultra HD televízia (3840 x 2160)
1 – 1,5 metra 48 – 61 cm 102 – 117 cm
1,5 – 2 metre 48 cm 66 – 81 cm 117 – 140 cm
2 – 3 metre 61 – 81 cm 81 – 117 cm 152 – 216 cm
3 – 4 metre 81 – 102 cm 117 – 152 cm 279 cm

Tabuľka znázorňujúca odporúčané uhlopriečky televízorov podľa vzdialenosti, z ktorej sa na obrazovku pozeráte. Zdroj údajov: www.tlc.eu

 

Z tabuľky teda jednoznačne vyplýva, že ak chcete mať veľkú televíziu v malom priestore, budete musieť zainvestovať do Ultra HD televízie.

 

Dajte si pozor, ako sedíte!

Samozrejme, kvalitná a dobre umiestnená televízia je jedna vec, ale aj sedačka do obývačky musí byť prispôsobený tomu, aby ste na ňom vydržali sedieť dlhší čas. Preto si pohodlnosť sedacieho nábytku vyskúšajte už v obchode. Pokojne si na nich poseďte aj niekoľko desiatok minút, než si niečo kúpite.

Dôležité je, aby ste sa pri sledovaní televízie nekrútili a neničili si tak oči a chrbát. Pomôcť vám môže aj kvalitný sedací nábytok, ako je aj naša kreslo Asti. Zdroj: sedackyphase.sk

 

Nezabudnite, že pri dlhšom sledovaní televízie budete potrebovať oporu hlavy a chrbta, preto si vyberajte sedačky či kreslá s vysokou alebo minimálne nastaviteľnou chrbtovou opierkou. Rovnako sa vám oplatí si kúpiť taburetku, ktorá vám bude slúžiť ako vhodná opora pod nohy. Nebudete mať potom tendenciu sa na sedačke krútiť a uľavovať ťažkým nohám iným spôsobom. Ideálne je v tomto prípade aj polohovacie kreslo, ktoré má oporu pod nohy už zabudovanú v sebe.

 

Váš PHASE tím

 

Zdroje:

http://www.tcl.eu/eu/what-size-screen-is-right-for-you

https://www.dtest.cz/clanek-1742/jak-vybrat-televizor